Villa Lante al Gianicolo

rakennushistoriaselvitys

2020

Rooma, Italia

Tilaaja: Ulkoministeriö

 

Villa Lante al Gianicolo on Suomen valtion omistama renessanssihuvila Gianicolo-kukkulan laella Roomassa. Rakennus on ollut Institutum Romanum Finlandiaen eli Suomen Rooman-instituutin ja Suomen Vatikaanin suurlähetystön käytössä vuodesta 1950. Villa Lantessa järjestetään tieteellisiä kursseja, seminaareja, yleisöluentoja ja konsertteja. Huvilassa majoittuu vuosittain yli sata opiskelijaa, tutkijaa ja taiteilijaa. Rakennuksen omistamisesta ja hallinnoinnista vastaa Ulkoministeriön Kiinteistö- ja hankintapalveluyksikkö.

Villa Lante on yksi huomattavimmista Rooman 1500-luvun alun esikaupunkihuviloista. Sen rakennutti Medici-paavien luotettu ja korkea virkamies Baldassare Turini. Suunnittelijana toimi nuori arkkitehti Giulio Romano, yksi Rafaelin oppilaista. Huvilan rakentaminen aloitettiin 1510-luvun lopulla ja se valmistui kokonaisuudessaan vuonna 1534. Nimi Villa Lante vakiintui käyttöön Lante-suvun omistusaikana vuosina 1550–1817.

Villa Lantea ja sen taideteoksia on tutkittu useaan otteeseen taidehistorian ja kulttuurihistorian näkökulmasta. Julkaistu tutkimuskirjallisuus on lähes poikkeuksetta italiankielistä. Tämä selvitys on ensimmäinen laajempi suomenkielinen esitys huvilan arkkitehtuurista, rakentamisesta ja muutosvaiheista.

Selvityksen pdf-version voi ladata tästä: Villa Lante RHS Livady low res