Rivitaloasunto Munkkiniemi

muutos ja kunnostus

2001

Munkkiniemi, Helsinki

 

1950-luvulla rakennetun rivitalon muutostöissä sisätilat saatettiin ulkokuorta vastaaviksi: tyyliltään pidättyväisiksi mutta materiaaleiltaan tinkimättömän laadukkaiksi. Pienimittakaavaista asuntoa avarrettiin poistamalla yhteisten tilojen välisiä seiniä niin, että asunnon päätila jatkuu kahdessa kerroksessa läpi rakennusrungon. Kiinteät kalusteet ja tekniset välttämättömyydet istutettiin erottamattomaksi osaksi asunnon yhtenäistä arkkitehtuuria, mikä edellytti yksityiskohtaista suunnittelua ja monipuolista käsityötaitojen hyödyntämistä.

 

Valaistus, 2003

 

Valaistus on suunniteltu kiinteäksi osaksi taloa ja sen sisustusta. Käytettyjen sarjavalmisteisten valaisinmallien lisäksi kehitettiin viisitoista erilaista uniikkivalaisinta. Ne on koottu vaihtelevasti käsityöläisten ja tehtaiden valmistamista lasisista, keraamisista, puisista ja metallisista osista sähköisine komponentteineen. Valaisimet nivoutuvat talon alkuperäisiin rakenteisiin; joissakin valaisimissa osana varjostinta toimii seinän tai katon syvennys tai katon pinnoitus.

 

Uudistettu tekniikka, 2004

 

Sähköistys ja kaikki tekniset järjestelmät uudistettiin asunnon täydellisen saneerauksen yhteydessä. Tekniikan käyttömukavuuden ja toimintojen suunnittelu otettiin osaksi arkkitehdin työtä. Kohdetta varten kehitettiin uusia teknisiä sovelluksia kuten valaistuksen ohjaus siten, että valot voidaan sammuttaa kerralla eri puolilta asuntoa. Painovoimaisen ilmanvaihdon muunneltavuutta parannettiin ajastetulla lisävoimalla. Asunnon keskeisimpiin huoneisiin tehtiin lattian ja seinien rajaan syvennys, joka on peitetty magneettikiinnitteisillä lattialistoilla. Näin jatkuvasti vaihtuvat ja lisääntyvät jatkojohdot, audio- ja datakaapelit, adapterit ym. voidaan kätevästi piilottaa ilman asennustöitä.