Majakkalaiva Kemi

restaurointi ja historiaselvitys

2020-

Tilaaja: Museovirasto

 

M/A Kemi on Suomen viimeinen toiminnassa ollut majakkalaiva. Se on ainoa Suomessa palvelleista kahdeksastatoista majakkalaivasta, joka on museoitu. Sen alkuperäinen höyrykone on säilynyt.

Alus rakennettiin vuosien 1900–1901 aikana Porin Konepajalla. Valmistuessaan se sai nimekseen Nya Äransgrund, sillä se toimi ensimmäiset vuodet Helsingin edustalla rinnan Gamla Äransgrundin kanssa. Majakkalaivalla on ollut useita nimiä, joita on vaihdettu aina asemapaikan muuttuessa. Alus peruskorjattiin vuosien 1955–1956 aikana, jolloin sen kirkkaanpunaisiin kylkiin maalattiin valkoisin tolppakirjaimin ”KEMI” uuden asemapaikan mukaan. Vuodesta 1960 alkaen Kemi oli Suomen ainoa majakkalaivana palveleva alus. Vuonna 1975 sen korvasi kiinteä pohjamajakka.

Vuonna 2020 majakkalaiva Kemi sijaitsi Merikeskus Vellamon laiturissa Kotkassa yleisöltä suljettuna ja se odotti telakointia ja restaurointitöitä. Tämä selvitys on laadittu Livadyssa tehtävän restaurointisuunnittelun tarpeet silmälläpitäen.

Selvityksen PDF-version voit ladata tästä: Majakkalaiva Kemi – historiaselvitys Livady lowres

Museoviraston Korjaustaito.fi -sivuston näyteikkunassa julkaistiin blogikirjoituksemme Kemin laivahistoriaselvityksen tekemisestä:

Majakkalaiva Kemin laivahistoriaselvityksen tekeminen – Korjaustaito