Huopalahti residential barracks

new building

2017–2024

 

The four-apartment terraced house, built in a listed railway station park in Helsinki, has solid wood structures and natural ventilation. The base wall is made of natural stone, the air flues and firewalls separating the apartments of brickwork. The external walls are made of wave layered timber (WLT) with no glue, plastered with clay on the inside. Sawdust was to be used as insulation, but due to availability problems cellulose wool was used. The roof was made of recycled tiles. As far as possible, the features of the building match those of the residential buildings on the same plot, a guardhouse built in the first decade of the 20th century and a railway station building completed in the 1920s. An old red brick sauna and laundry building has been renovated to serve the residents.